28 november 2021

Een kweektafel gebruiken is erg eenvoudig!

Bijzonder veel mensen willen graag beginnen met een eigen moestuintje. Er kan de laatste jaren bovendien worden vastgesteld dat ook steeds meer jongeren hier interesse in vertonen. In eerste instantie lijkt starten met een eigen moestuin echter niet zo voor de hand liggend te zijn… tot u kennismaakt met een kweektafel! Door gebruik te maken van een kweektafel zal u namelijk kunnen vaststellen dat uw eigen groenten en bijvoorbeeld kruiden telen nog nooit eerder zo eenvoudig is geweest. Bent u hier ook wel in geïnteresseerd? In dat geval laten we u op deze pagina graag kennismaken met de praktische eigenschappen van kweektafels!

Maak het uzelf in het begin niet te moeilijk 

Ondanks het feit dat kweken in een kweektafel heel wat eenvoudiger is dan in een gewone moestuin moet het gezegd dat u er toch goed aan doet om het u in de praktijk niet al te moeilijk te maken. Dit betekent concreet dat u maar beter kunt starten met relatief eenvoudige groenten en kruiden. Dat is natuurlijk eenvoudig gezegd, maar om welke zaken gaat het dan precies? In eerste instantie kunt u bijvoorbeeld kiezen voor groenten zoals bijvoorbeeld sla, courgette en wortelen. Andere mogelijkheden die eveneens niet bepaald kieskeurig zijn, zijn radijzen, spinazie en snijbieten. Deze groenten vereisen in principe geen specifieke verzorging… al moet u ze natuurlijk wel tijdig water geven. Gaat u deze groenten kweken in een kweektafel? Dan zorgt dat er in de praktijk eigenlijk voor dat u zo goed als verzekerd bent van een perfecte oogst! 

Éxtra makkelijk maken? Kijk direct op Vertisign.nl.

Denk goed na over het soort grond waar u gebruik van gaat maken

Het spreekt voor zich dat er in de praktijk een keuze kan worden gemaakt uit verschillende soorten grond om in uw kweektafel gebruik van te maken. Goed drainerende aarde wordt op dit vlak aangeraden. Dit niet in het minst omdat deze aarde er om bekend staat (zoals de naam reeds laat vermoeden) het grondwaterpeil uitstekend op peil te kunnen houden. Let wel, indien u ook in uw kweektafel gebruik gaat maken van een dergelijk soort aarde zult u wel tijdens droge periodes wat extra water moeten geven aan de groenten en / of kruiden. 

Op welke diepte zaaien in een kweektafel?

Het spreekt voor zich dat u zich altijd de vraag zult willen stellen op welke diepte u nu precies het beste kunt gaan zaaien. Dit zeker ook voor wat het gebruik van een kweektafel betreft. In principe geldt op dit vlak de stelregel dat een zaadje op zo’n diepte moet worden geplaatst als het zaadje groot is wanneer u deze in een verticale houding houdt. Met andere woorden, heeft u een zaadje welke over een lengte van 2 centimeter beschikt? Dan dient deze ook 2 centimeter onder de grond te worden gestopt!

Let op met de bemesting in uw kweektafel!

Het is erg belangrijk om er rekening mee te houden dat het bemesten van een moestuin anders verloopt dan het bemesten van een kweektafel. In een kweektafel of moestuinbak is het dan ook sterk af te raden om gebruik te maken van een te zware bemesting. Het is namelijk zo dat kiemplantjes hier niet goed tegen zijn opgewassen. Wilt u er zeker van zijn dat u op een zo optimaal mogelijke wijze kunt bemesten? In dat geval is het altijd de beste keuze om te kiezen voor het gebruik van organische bemesting.